Ray LaMontagne (album 2004-2024)

"Singer Songwriter" Ray LaMontagne har 20 års jubileum som albumartist med utgivelsen av sitt siste album "Long Way Home" (16. august 24). LaMontagne er for meg en av de aller beste i dette "faget". Ray har gitt ut ni album og alle er over gjennomsnittet bra.

Han er født i Nashua, New Hampshire i USA (juni 1973) og vokste opp i Morgan, Utah med fem søsken og en enslig mor. Etter å ha hørt Stephen Stills med låten "Treetop Flyer" bestemte LaMontagne seg for å satse på en karriere som "singer songwriter". Jobben på skofabrikken i Lewinston, Main, var en saga blott. I ettertid et riktig valg.

Ethan Jones, sønn av produsentlegenden Andy Johns (bla. Beatles og Stones), produserte Rays tre første album. Album nummer fire, syv og åtte tok LaMontagne selv roret. Dan Auerbach (The Black Keys) produserte albumet Supernova (nr. 5) og Jim James (My Morning Jacket) ordnet album nr. 6 (Ouroboros). Det splitter nye albumet "Long Way Home" er produsert av den litt mindre kjente Seth Kauffman, som forøvrig har gjort en utmerket jobb.

Ray LaMontagnes særegne stemme har blitt sammenlignet med både Otis Redding og Van Morrisson, og det er fullt forståelig. Mye "soul" i stemmen hans, men noen ganger kan både uttrykk og låter befinne seg i "countryverdenen". Andre ganger er stemningen i låtene hans "farlig" nær Neil Young. Eksempel er "Narrow Escape" fra debut albumet "Trouble". Her er munnspillet til Ray veldig Neil Young, og i tillegg får han utmerket vokalhjelp av Stephen Stills datter, Jennifer. Ray er også glad i blåsere, og da er vi en "tur" i Alabama og Muscle Shoals Studios. Melankoli er et varemerke og godt eksempel er "Let's Make It Last" fra albumet "Part Of The Light". Vakkert.  

Det rykende ferske albumet "Long Way Home" oppretteholder kvaliteten fra foregående album. Produsent Seth Kauffman er overalt på albumet som gir meg følelsen av at Ray LaMontagne har laget sin versjon av Neil Youngs "Harvest". Det skinner igjennom i tekster at Ray er fornøyd med hvordan livet har vært hittil, "I Wouldn't Change A Thing" er en fabelaktig flott låt. "Long Way Home" anbefales på det varmeste. 

Ray LaMontagne fortjener en lytt og spillelisten er låter fra alle hans ni utgitte album.      

Spilleliste : Spotify     Tidal     Qobuz     YouTube 

  • Låt - Album

  1. Trouble - Trouble (2004)
  2. Narrow Escape - Trouble (2004)
  3. Three More Days - Till The Sun Turns Black* (2006)
  4. You Can Bring Me Flowers - Till The Sun Turns Black* (2006)
  5. You Are The Best Thing - Gossip in the Grain* (2008)
  6. Hey Me, Hey Mama - Gossip in the Grain* (2008)
  7. For the Summer - God Willin' & the Creek Don't Rise (2010)
  8. New York City's Killing Me - God Willin' & the Creek Don't Rise (2010)
  9. Lavender - Supernova (2014)
  10. Ojai - Supernova (2014)
  11. Part Two : A Murmuration of Starlings - Ouroboros (2016)
  12. Part Two : Wouldn't It Make A Lovely Photograph - Ouroboros (2016)
  13. To the Sea - Part Of The Light (2018)
  14. Let's Make It Last - Part Of The Light (2018)
  15. Rocky Mountain Healin' - Monovision (2020)
  16. Strong Enough - Monovision (2020)
  17. Step Into Your Power - Long Way Home (2024)
  18. Yearning - Long Way Home (2024)
  19. I Wouldn't Change A Thing - Long Way Home (2024)
NB! Alle låter komponert av Ray LaMontagne

* Finnes ikke på Qobuz

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar