Musikktreff Tønsberg 270824@JonsPlace

Bilder fra Discogs.
"I alle dager", wow, har det blitt en ny standard på våre treff? ikke pizza, men reker. "I like". Store fine som hadde "svømt" helt i fra Grønland.

Musikken, en herlig blanding av kjente kjære artister til nye og totalt ukjente. Når det gjelder sjangre så er spredningen som vanlig stor. Geografisk så er vi innom Norge, Sverige, USA, UK, Østerrike, Saudi Arabia/Pakistan og Polen. Bjørn hadde valgt to eksempler fra Polen, vi skal nemlig ganske så snart på guttetur til Gdansk. Det gjelder å være forberedt. Ikke helt uventet er de amerikanske artistene i flertall.

Spillelista denne gang klokker inn på 1 time og 35 minutter. Mange lange låter, og Joe Zawinull med låten Doctor Honoris Causa tar en klar seier med sine 13 minutter og 47 sekunder. God lytt og les gjerne spillelistas omtale under.

 

Spilleliste : Spotify     Tidal     Qobuz     YouTube

  • Låt - Artist - Album

  1. Archbishop Harold Holmes - Jack White - No Name (2024) Jon
  2. Desert Island Woman - Chilli Willi and the Red Hot Peppers - I'll Be Home (1970) Oddik 
  3. Don't Break My Heart - Hania Rani - Ghosts (2023) Bjørn
  4. While My Guitar Gently Weeps - Morgan James - The White Album* (2018) Arve
  5. I Saw Her Standing There - Little Steven & The Disciples of Soul - Macca To Mecca! (2019) Jan
  6. Doctor Honoris Causa - Joe Zawinul - Zawinul (1971) Jon
  7. Aey Nehin - Arooj Aftab - Night Reign (2024) Oddik
  8. Zbuntowany Anioł - Zakopower - Na Siedem (2007) Bjørn
  9. Nothing Else Matters - Scott Bradlee's Postmodern Jukebox - Fake Blues* (2017) Arve
  10. Disaster - The Red Clay Strays - Made by These Moments (2024) Jan
  11. Say Wow - Blue Lab Beats - Blue Eclipse (2024) Jon
  12. World of Love - Groundation - Dub Rock (2024) Oddik
  13. West Georgia Blues - Jontavious Willis - West Georgia Blues (2024) Bjørn
  14. Boonville Stomp - Les Claypool's Duo de Twang - Four Foot Shack (2014) Arve
  15. Spiral Dance - Keith Jarrett - Belonging (1974) Jan
  16. Le Freak - Chic - C'est Chic (1978) Jon
  17. 20-20 Vision - Charley Crockett - Visions of Dallas (2024) Oddik
  18. Wrong Ones - Post Malone - F-1 Trillion (2024) Bjørn
  19. Get Around - Lake Street Dive - Good Together (2024) Arve
  20. The Border - Willie Nelson - The Border (2024) Jan
* NB! finnes ikke på Qobuz

  • Jack White er tilbake i "garasjen" med sitt sjette album. Til glede for mange. Produsert i Nashville, men vi er langt unna "country". - Hvor fikk egentlig gruppa The Red Hot Chili Peppers tak i navnet sitt? Svaret kommer nok her fra 70-talls gruppa Chilli Willi and the Red Hot Peppers. En godt bevart hemmelighet denne gruppa fra London. Frontfigur og strengenes mester Phil Lithman (1949-1987) ble senere gitarist i det amerikanske kultbandet The Residents. Lithman fikk her kunstnernavnet Snakefinger. - Polske Hania Rani (Hanna Raniszewska f. 1990) lager vakker musikk i elektronika/jazzlandskapet. For sikkerhetsskyld kommer Hania fra Gdansk. - Sanger og skuespiller Morgan James (f. i Idaho 1981) er en ganske modig artist som har gått til det skrittet å spille inn hele White Album, låt for låt. Artistdama Morgan greier seg bra og Arve har kommet et skritt nærmere ekte Beatles. - En ekte Beatle får vi dog på neste innslag idet Paul McCartney er gjest på live-albumet til Little Steven & The Disciples of Soul. Vi hører en av de sangene Paul ville ha tatt med til en øde øy, I Saw Her Standing There.
  • Jazzmannen Joe Zawinul (Josef Erich Zawinul 1932-2007) født i Wien var med å danne Weather Report, her med soloalbumet Zawinul (1971). Tangentene er Zawinuls venner og dette er strålende, krevende og vakkert. - Arooj Aftab (1985) født i Saudi Arabia, men bodde med sine pakistanske foreldre i Pakistan fra hun var 10 år. Dette er hennes fjerde album, sjanger ifølge Wikipedia, minimalistisk jazz. - Vi er tilbake i Polen, nærmere bestemt i Zakopane hvor vi finner folkemusikkgruppa Zakopower. Deilig moderne folkemusikk med inspirasjon som strekker seg nedover i Europa. - Gjenhør med Scott Bradlee's Postmodern Jukebox er ikke å forakte. Pianist Scott Bradlee er fra New York og samler mange forskjellige artister på sine plater. På dagens spilleliste tolker han Metallica på sin måte med Kaeyra (Caroline Baran) på vokal. - I Mobile, Alabama, finner vi gruppa The Red Clay Strays og deres andre album. Ifølge Jan er det ingen dårlige låter her, så da er det vel bare å spella Made By These Moments.
  • Blue Lab Beats er en duo fra London som holder på med jazztronika. Låten Say Wow er for meg "rap", men plata er variert og lån gjerne øret til den vakre instrumentalen Sky Paradise. - Sender en takk til DUBens gudfar, Lee "Scratch" Perry, uten Perry antagelig ingen album fra gruppa Groundation (California). Albumet Dub Rock tror jeg alle stereoanlegg fortjener å høre. - Vi gjettet på The Five Blind Boys Of Alabama, men der tok vi feil. Feil stat, vi skulle til Georgia og artisten Jontavious Willis (f. 1995). Framover må vi holde et øye med Jontavious, for dette var flott. - Les Claypool's Duo de Twang er Les Claypool (bass) og Bryan Kehoe (gitar). Les kommer fra gruppa Primus og Bryan holder til hos M.I.R.V, begge grupper fra California. Duo de Twang er i følge Les Claypool "my fuck-off vacation band" og spiller alt fra rock og country til bluegrass. - Keith Jarrett (piano) har med seg Jan Garbarek (saksofon), Palle Danielsson (bass) og Jon Christensen (trommer) på albumet Belonging, stor jazzkunst fra 1974.
  • Lett å komme i godt humør når Chic drar i gang med sin funky disco. Låten Le Freak fylte helt sikkert dansegulvet i 1978. Den legendariske produsenten og gitaristen Nile Rodgers startet bandet i 1976. - Amerikanske Charley Crockett er "country" artist, men valgt låt til spillelista er faktisk reinspikka blues. Prestasjon, har gitt ut to fenomenale album hittil i 2024 (april og juli). - Amerikanske Post Malone (Austin Richard Post f. 1995) er artisten som har greid kunststykket å konvertere fra hip-hop til country på sitt rykende ferske album, og han greier det med glans. - Lake Street Dive dukket opp i Boston, Massachusetts, i 2004. Snill, fengende pop-musikk produsert av Mike Elizondo og med Rachael Prices utmerkede vokal. - Flott avslutning med Willie Nelsons (f. 1933) album The Border som er hans 75. studioalbum. Mer enn imponerende.   

Ray LaMontagne (album 2004-2024)

"Singer Songwriter" Ray LaMontagne har 20 års jubileum som albumartist med utgivelsen av sitt siste album "Long Way Home" (16. august 24). LaMontagne er for meg en av de aller beste i dette "faget". Ray har gitt ut ni album og alle er over gjennomsnittet bra.

Han er født i Nashua, New Hampshire i USA (juni 1973) og vokste opp i Morgan, Utah med fem søsken og en enslig mor. Etter å ha hørt Stephen Stills med låten "Treetop Flyer" bestemte LaMontagne seg for å satse på en karriere som "singer songwriter". Jobben på skofabrikken i Lewinston, Main, var en saga blott. I ettertid et riktig valg.

Ethan Jones, sønn av produsentlegenden Andy Johns (bla. Beatles og Stones), produserte Rays tre første album. Album nummer fire, syv og åtte tok LaMontagne selv roret. Dan Auerbach (The Black Keys) produserte albumet Supernova (nr. 5) og Jim James (My Morning Jacket) ordnet album nr. 6 (Ouroboros). Det splitter nye albumet "Long Way Home" er produsert av den litt mindre kjente Seth Kauffman, som forøvrig har gjort en utmerket jobb.

Ray LaMontagnes særegne stemme har blitt sammenlignet med både Otis Redding og Van Morrisson, og det er fullt forståelig. Mye "soul" i stemmen hans, men noen ganger kan både uttrykk og låter befinne seg i "countryverdenen". Andre ganger er stemningen i låtene hans "farlig" nær Neil Young. Eksempel er "Narrow Escape" fra debut albumet "Trouble". Her er munnspillet til Ray veldig Neil Young, og i tillegg får han utmerket vokalhjelp av Stephen Stills datter, Jennifer. Ray er også glad i blåsere, og da er vi en "tur" i Alabama og Muscle Shoals Studios. Melankoli er et varemerke og godt eksempel er "Let's Make It Last" fra albumet "Part Of The Light". Vakkert.  

Det rykende ferske albumet "Long Way Home" oppretteholder kvaliteten fra foregående album. Produsent Seth Kauffman er overalt på albumet som gir meg følelsen av at Ray LaMontagne har laget sin versjon av Neil Youngs "Harvest". Det skinner igjennom i tekster at Ray er fornøyd med hvordan livet har vært hittil, "I Wouldn't Change A Thing" er en fabelaktig flott låt. "Long Way Home" anbefales på det varmeste. 

Ray LaMontagne fortjener en lytt og spillelisten er låter fra alle hans ni utgitte album.      

Spilleliste : Spotify     Tidal     Qobuz     YouTube 

  • Låt - Album

  1. Trouble - Trouble (2004)
  2. Narrow Escape - Trouble (2004)
  3. Three More Days - Till The Sun Turns Black* (2006)
  4. You Can Bring Me Flowers - Till The Sun Turns Black* (2006)
  5. You Are The Best Thing - Gossip in the Grain* (2008)
  6. Hey Me, Hey Mama - Gossip in the Grain* (2008)
  7. For the Summer - God Willin' & the Creek Don't Rise (2010)
  8. New York City's Killing Me - God Willin' & the Creek Don't Rise (2010)
  9. Lavender - Supernova (2014)
  10. Ojai - Supernova (2014)
  11. Part Two : A Murmuration of Starlings - Ouroboros (2016)
  12. Part Two : Wouldn't It Make A Lovely Photograph - Ouroboros (2016)
  13. To the Sea - Part Of The Light (2018)
  14. Let's Make It Last - Part Of The Light (2018)
  15. Rocky Mountain Healin' - Monovision (2020)
  16. Strong Enough - Monovision (2020)
  17. Step Into Your Power - Long Way Home (2024)
  18. Yearning - Long Way Home (2024)
  19. I Wouldn't Change A Thing - Long Way Home (2024)
NB! Alle låter komponert av Ray LaMontagne

* Finnes ikke på Qobuz

PopTronika Vol. 1 & 2

Det er sol og sommer og vi skal spille litt av sjangeren PopTronika. Har du ikke hørt om PopTronika?, da er det på tide. Begrepet oppstår når du spiller pop-musikk ispedd litt elektronika. Eller som barnebarnet Agnes sa, "farfar spiller Chill-musikk", jeg tok det som et kompliment.

Bilder fra Discogs.
Kunne selvfølgelig lagt alt i ei spilleliste, men synes det høres litt "tøfft" ut med Vol. 1 og 2. For det meste består min PopTronika av "gamle kjente" artister, men ikke "bare". 

Volum 1 åpner med den franske favorittduoen Air fra Versailles, det blir ikke feil. Nicolas Godin og Jean-Benoît Dunckel får hjelp av amerikanske Beth Hirsch på vokal. Engelske Beth Orton og amerikanske Beck må med, og selvfølgelig bergenser og DJ Espen Horne alias Bobby Hughes. "Nhu Golden Era" er et album som er spilt mye. Sveitsiske Boris Blank og Dieter Meier fra Yello er representert på vol.1 med hver sin soloplate. Legenden Brian Eno blir aldri feil, her med den vakre låten "By This River". Mere norsk med Erlend Øye, han fra Kings Of Convenience. Høy klasse på musikken til Øye. Londonduoen Alison Goldfrapp og Will Gregory danner gruppa Goldfrapp og her har jeg plukket en låt fra debutalbumet. Gotan Project er historien om argentinerne som tok med seg tangoen og flyttet til Paris. Lurt. Kruder (Peter) & Dorfmeister (Richard) fra Wien er veteraner som startet opp i 1993. Spenstig "trip hop". Vol. 1 avsluttes med gruppa Koop (Oskar Simonsson og Magnus Zingmark) fra Uppsala som har med seg Ane Brun på låten "Koop Island Blues".

Bilder fra Discogs.
Volum 2 åpner med et samarbeidsprosjekt mellom Malia og Boris Blank (fremdeles Yello). Malia har sine røtter i Malawi (Sørøst i Afrika), men har bodd i England siden tenårene. Elsker dette albumet. Norske Palace Of Pleasure her med sitt syvende album, og i følge medlemmene i bandet spiller de "discodub". I likhet med Air har også Phoenix røtter tilbake i Versailles. Love For Granted er en nydelig sak. Portishead, her med Beth Gibbons i førersetet, overgår det meste. Så er det bare å slippe løs to norske, Ralph Myerz and the Jack Herren Band og mere berømte Røyksopp. Røyksopp gir oss Astrid S. på vokal som en bonus. John og Yokos sønn, Sean Ono Lennon, her med et "svevende" flott stykke musikk. Gamle kjenninger fra California, og fra deres siste album Blu Wav, hører vi Grandaddy. Store favoritter. Litt nyere bekjentskap for meg er australske Tame Impala, men jeg skal nok sørge for å bli litt bedre kjent med disse "tamme antilopene". Avslutter med tre kjenninger, Thievery Corporation (Washington DC), Gorillaz (Essex UK) og Yello (Zurich, Sveits). Verdig avslutning dette her.

       

Spilleliste PopTronika Vol. 1 : Spotify     Tidal     Qobuz     YouTube

  • Låt - Artist - Album

  1. All I Need - Air - Moon Safari
  2. Daybreaker - Beth Orton - Daybreaker
  3. Think I'm In Love - Beck - The Information
  4. Olympic Girls - The Bobby Hughes Combination - Nhu Golden Era
  5. Vertigo Heroes - Boris Blank - Resonance
  6. By This River - Brian Eno - Before And After Science
  7. Night Porter - Dieter Meier - Out of Chaos
  8. Garota - Erlend Øye - Legao
  9. Lovely Head - Goldfrapp - Felt Mountain
  10. Una Musica Brutal - Gotan Project - La Revancha del Tango
  11. Black Baby - Kruder & Dorfmeister - Shakatakadoodub
  12. Koop Island Blues - Koop - Koop Islands

Spilleliste PopTronika Vol. 2 : Spotify     Tidal     Qobuz     YouTube
  • Låt - Artist - Album

  1. Celestial Echo - Malia & Boris Blank - Convergence
  2. Nighttime Without Darkness, Daytime Without Light - Palace Of Pleasure - Undarkness
  3. Love for Granted - Phoenix - Alphabetical
  4. It's A Fire - Portishead - Dummy
  5. Casino - Ralph Myerz and the Jack Herren Band - A Special Album
  6. Just Wanted To Know - Røyksopp - Profound Mysteries III
  7. Heliopause - Sean Ono Lennon - Asterisms
  8. Cabin in My Mind - Grandaddy - Blu Wav
  9. Love/Paranoia - Tame Impala - Currents
  10. 33 Degree - Thievery Corporation - Radio Retaliation
  11. Baby Queen - Gorillaz - Cracker Island
  12. The Vanishing Of Peter Strong - Yello - Point