Gdańsk september 20 - 23, 2024.

Byvåpen
Gdańsk
Til Polen for andre året på rad. Flotte byer i Polen og fremdeles forholdsvis billig. Det å kunne fly fra Torp er også et pluss. Syv glade gutter på tur til Polens sjette største by, Gdańsk. En by hvor omtrent hele sentrum ble utslettet under andre verdenskrig. Byen er nå bygd opp på nytt og har en fantastisk arkitektur.

Gdańsk ble grunnlagt i år 997 og har i dag en befolkning på ca. 500-tusen, og er et viktig kulturelt og vitenskapelig sentrum i det nordlige Polen. Byen er også et betydelig transportknutepunkt ifølge Wikipedia.


Klare for PG4
Fredag 20.
 

Vi lander ca. kl. 18:00 med Ryanair og en maxi-taxi bringer oss inn til hotell Bonum som ligger i utkanten av gamlebyen, på polsk Stare Miasto. Adresse Sieroca 3. 

Kl. 19:00 er vi ute av hotellet for å finne puben, bryggeriet og spisestedet PG4 som er en del av hotellet Central Hotel (adr. Podwale Grodzkie 4). Bord er bestilt og vi koser oss med mat og øl. PG4 har store lokaler og plass til mange, og vi sitter i den delen hvor vi ser rett inn i bryggeriet. Fasinerende. Vi smaker på spesialølen Jopenbier som har vært brygget siden 1449. Det ryktes at ølen har en helbredende effekt på magen. Smaker vel ikke øl, men vi er enige at dette kunne vært portvin med sine 10,1 %. Bryggeriet selv sier dette er smak av fiken, rosiner, valnøtter og sjokolade, ikke uenig. 

Motława "by night"
Etter PG4 beveger vi oss innover mot sentrum av Gamlebyen. Det er fredag og yrende liv på Długi Targ (fritt oversatt, "det lange torget") med den kjente fontenen Neptun. Mariakirken er et flott skue og faktisk verdens største mursteins kirke. Besøker deretter restaurantområdet ved elva Motława med sine sjarmerende broer.

Vi jakter på litt godt øl (craft beer), men området (lysløypa) rundt elva har nok ikke dette. Ender oppe i gamlebyen og på puben LA-beer-YNT, heretter kalt "stampuben". Mye godt øl her, IPA, Stout, Porter osv. Åstedet forlates ca. kl. 24:00 og en flott første kveld i Gdańsk er gjennomført. 

  

Lørdag 21. 

Kl. 10 etter frokost er vi ute på gata for å utforske Gdańsk. Antrekk, kortbukse og T-trøye. Grader, 20 pluss, skyer, nei.

Rett på utsiden av hotellet er monumentet over forsvarerne av postkontoret i Gdańsk som fant sted i 1939 når tyskerne invaderte Polen. Et stort monument i sølvfarger som ble avduket i 1979.

Rusler videre ut mot Solidaritetsmuseet og skipsverftet Stocznia Gdańska, tidligere Leninverftet (Stocznia im Lenina). Museet forteller historien til fagforeningen Solidaritet og dets leder Lech Walesa. Foran museet ruver minnesmerket Poleglych Stoczniowcow (falne verftsarbeidere). En meget høy statue til minne om de verftsarbeiderne som mistet livene sine under arbeiderstreikene i desember 1970. Museet er et gedigent byggverk og smelter inn i omgivelsene med gamle skipsdokker og store kraner. Imponerende.   

Red Light
I 12-tida
er vi tilbake i Gamlebyen og ikke langt fra vårt hotell ligger Hala Targowa (markedshallen) fra 1896. Hallen ligger på 
Plac Dominikański. For denne guttegjengen er det alltid frukt og grønt som imponerer oss mest. Markedet er så absolutt verdt et besøk.

Vi unner oss en øl på restauranten Kos (adr. Piwna 7-12) før vi dumper ned på den moderne restauranten Gvara (adr. Chlebnicka 48/51) for en bedre lunch. Utendørs, hvor vi sitter, er det likt alle andre steder, men inne skiller Gvara seg ut med sin enkle og flotte minimalistiske stil. Maten, utmerket. Anbefales, ja. 

Puben Red Light (høres skummelt ut) er et populært sted med gode øl. Stedet ligger et steinkast unna Gvara og må besøkes. Ryktet om gode øl viser seg å stemme, og vi liker oss her. Det gjorde også guttegjengen i 20-åra fra NTH som vi fikk god kontakt med, ja, det ble til og med en form for allsang. Trivelig. 

Rusletur nedenom elveområdet (Motława) for å se dette i dagslys før vi svipper en tur innom hotellet.

Middag er bestillt på fiskerestauranten Fischmarkt kl. 19:00. Vi får eget rom sammen med et hyggelig amerikansk par, godt voksne (han 88). Noen går for kveite og noen for Bouillabaisse, en klassisk fransk fiske og skalldyrssuppe. Hvitvinen er polsk og i følge vår kelner kan den minne litt om en tørr Riesling. Tror de fleste var fornøyd med kveldens måltid.     

Resten av kvelden tilbringes i området ved "det lange torget" (Długi Targ) og avsluttes på LA-beer-YNT (i hvert fall for noen). Fornøyd med dagen, ja.
  

Søndag 22. 

Nok en dag med strålende vær møter oss denne søndagen. Vi er klare for utflukt til byen Elbląg med tog. Alltid (som oftest) togturer på våre gutteturer, og denne gang falt valget på Elbląg, en by som ligger øst for Gdańsk (litt over en time med tog). Byen er oppkalt etter elva Elbląg, ble grunnlagt i 1237 og har i underkant av 130.000 innbyggere. I dag er byen et viktig sentrum for industri og kultur.

Piekarczyk
Intercitytoget bringer oss trygt til Elbląg hvor vi ankommer ca. kl. 11:00, og etter en liten tur med taxi er vi i sentrum av byen. Kontrasten til Gdańsk er til å ta og føle på, veldig stille atmosfære, men det er jo tross alt søndag.

Brama Targowa (markedsporten) er et kjent monument i bybildet. Bygningen eller tårnet er fra 1300-tallet og var en del av byens forsvar den gang. Jeg vet ikke hvordan utsikten var på toppen, men ifølge de andre gutta var det flott utsikt. Nede på bakken utenfor markedsporten står monumentet Piekarczyk, den legendariske baker svennen som reddet byen fra de germanske ridderne den 8. mars 1521 under den polsk-tyske krigen.

Beveger oss mot elva i det fine været. Stopper opp for litt lesk (les øl) på Restauracja Studnia Smaków, et populært sted så det ut til å være. Vi rakk også et lite toalettbesøk.

Elva Elbląg er et område som må besøkes. Folk går tur, fisker, er ute med båten, boksetrening for unge gutter og noen slapper rett og slett bare av ved elvebredden. Det er lunch tid og ved en av broene finner vi Specjal Pub. De fleste bestiller burger og øl. Sitter ute med flott utsikt til Elbląg. Koser oss her en god stund. Godt og varmt, men heldigvis sitter vi under parasoller.

Tilbake på stasjonenElbląg ca. kl. 15:00 etter en drøy spasertur fra sentrum. Vi greier ikke å få tak i drosje, skulle visstnok ha lastet ned en app. for å få til dette. Ikke god service, men vi lærte noe kanskje. Nedtur nr. to, toget vi skulle ta var fullt, så da ble det en ekstra time på stasjonen i Elbląg. Nedtur nr. tre, ikke et eneste vannhull ved stasjonen.   


Gvara, villsvin

Returen tilbak
e til 
Gdańsk er ikke like behagelig som turen til Elbląg. Toget vårt er ikke intercity-tog, vi kan kalle det et ekte "somle-tog" og med seter så harde som bein. Ankommer Gdańsk i 17-tida. Hotellet kaller før vi gir oss ut på byen.

Bord er ikke bestilt denne kvelden. Noen prater om pizza, men det blir det ikke. Vi er plutselig på utsiden av Gvara, gårsdagens lunch-restarant. Her var alle fornøyd, så vi ender opp nok engang på dette stedet. Det gjøres enkelt og alle bestiller indrefilet av villsvin og med rødt drikke fra Italia. Dette måltidet ansees nok som vinnermåltidet på Gdańsk turen.

Dagen og kvelden avsluttes med litt "lesk" nede ved elva Motława. Nok en fin dag er til ende.


Mandag 23. 

Etter frokost rusler vi litt i nærområdet, tar livet med ro, tar en kaffe på fortauet, småprater og er enige at turen har vært flott. Maxi-taxi henter oss kl. 12, og hjemreisen er en realitet. Takk til alle for en flott tur.


PS! Fant ikke egnet sted for Den Store Rockeprøven 2024 og er derfor flyttet til "julebord" den 28. november.

Alle bilder Oddik, unntatt Gdańsk byvåpen og Motława "by night".

6 kommentarer:

  1. Flott reisebeskrivelse, som vanlig. Dere er overraskende spreke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Mange skritt, godt humør og vi hadde en fin tur, takk :-)

      Slett
  2. Og «Anonym» er Kjersti

    SvarSlett
  3. Du skriver godt Odd -Erik ,og jeg kom tilbake til Gdansk . 🙂Veldig "morro" å få være litt med på turen deres. Inger Helene Fagerland

    SvarSlett