Wroclaw september 27 - 30, 2023.

Wroclaw byvåpen
Wroclaw ble grunnlagt i det 10. århundre og er Polens fjerde største by. Storbyområdet har rundt en million innbyggere og blir delt i to av elva Oder. Byen ligger sørvest i landet, ca. 1 time og 30 min. fra Torp flyplass, altså sentralt for en guttegjeng fra Vestfold og Telemark.

I våre øyne er vi fremdeles "guttær på tur" selv om vi begynner å bli godt voksne. Denne gangen er vi 7 stykker som er med på årets guttetur, Polen og Wroclaw.



Vi ankommer AleBowar
Onsdag 27. : Vi lander i Polen ca. kl. 17:00. I alle dager har vi landet feil, det føles som Syden i det vi går av flyet. 25 pluss og blå himmel er ikke å forakte. Det blir to drosjer inn til byen fra flyplassen. Vår sjåfør prater på inn og utpust samtidig som han merker av på et kart severdigheter vi må besøke. Rutinert kar det der for han finner også fram til Marszałka Józefa Piłsudskiego 53/57 hvor vårt hotell Scandic ligger.

Etter fem minutter på rommet er vi ute på gata for å finne kveldens spisested, nemlig puben AleBrowar Wroclaw (adr. Pawel Wlodkowica 27). Her har de mange gode microbrygget øl på tapp og ikke minst meget god italiensk pizza, og det hele til gunstige priser for oss nordmenn.

Vi beveger oss innover mot Rynek Główny (hovedmarkedet) i Wroclaw. Dette er jo selvfølgelig stedet alle skal til, et av Europas største torg og markedsplass. Torget er rektangulært og med flotte bygninger i midten. Her ligger også kjente bygninger som f.eks. det gamle og nye rådhuset og St. Elisabeths Kirke. Statuer og flotte fontener finnes også her i tilegg til et yrende folkeliv.

Doctors' Bar
Vår drosjesjåfør anbefalte øl stedet Spiz, men dette er nok turistfelle nr. 1. For oss som liker en god IPA, Porter eller Stout var dette en nedtur. Da kan vi heller anbefale Doctors' Bar (adr. Świętego Mikołaja 8) som ligger i et av hjørnene på Rynek. Her blir vi en stund og koser ganen med godt drikke. Pluss også til meget hyggelige servitører hos doktoren. Vi fikk forøvrig plass ute på "venteværelset".

Kvelden avsluttes i 24-tida i nærheten av hotellet på baren/puben Baza med jernbanen dundrende over våre hoder. Litt spesielt kanskje.



Det gamle rådhus
Torsdag 28.: Kl. 10 etter frokost er vi ute på gata for å utforske Wroclaw. Antrekk, kortbukse og T-trøye, grader, 20 pluss, skyer, nei. Vårt første mål er OstrówTumski som er Wroclaws eldste område og som ligger på ei øy ute i Oder. Vi har en god spassertur foran oss.

Vi passerer Wroclaw Opera som ble åpnet i 1841 og ligger i gata Świdnica. Byen med samme navn skal vi forøvrig besøke i morgen. Byens gamle rådhus ligger på vår vei. En flott byggning som ble bygget på 1200 tallet og som ble delvis bombet i 1945. Univeritetsområdet passeres før vi krysser Oder via Most Uniwersytecki (universitetsbrua). Dagens første stopp for en lesk blir ute på ei lita øy i Oder, kl. har passert 11.

Ferden går videre langs Oder, en flott spasertur i alldeles nydelig sommervær. For å komme over til Ostrów går vi over brua Tumski som ble bygget i 1889. Ute på øya er det godt med turister, spesielt rundt statuen Jana Nepomucena (helgenen John av Nepomuk) som står utenfor kirken Święty Mateusz (Matteus kirken). Litt videre kommer vi til den store katedralen St. John fra 1272. Vi kjøper billetter for å komme oss til toppen. 98 meter over havet har vi god utsikt over Wroclaw, anbefales.

Markedshallen
Kl. 13 blir det lunch på Targowa som kan by på craft beer og food. Vi har nå beveget oss inn på fastlandet, nærmere bestemt i området ved Wroclaws markedshall. Maten sånn passe, men ølet var godt.

Markedshallen blir besøkt. Her bugner det av blomster, frukt, sopp, kjøtt osv. Noen og enhver kunne nok ha tenkt seg noe lignende hjemme i gamlelandet.

På vei tilbake til hotellet unner vi oss litt godt øl. Av en eller annen grunn detter vi innom Doctors' Bar. Undertegnede tar seg en Vanilla Milk Stout (ABV 6%) fra bryggeriet Wrezel, smakte utmerket.


Browar Stu Mostów
Hoteller er til å sove i, derfor bruker vi kun en halvtime før vi er klare til å ta trikk 23 ut til microbryggeriet og gastropuben Browar Stu Mostów. Her har Jonnemann bestilt bord til oss. Etter 20 min. med trikk og en gåtur på 10 er vi framme på Stu Mostów kl. 18. Inne i bryggeriet er det godt og varmt, så vi bestemmer oss for å sitte ute. Gode øl fortæres og mat to share spises. Mat middels, men ribba var eksellent. I følge Bjørn, den beste ribba ever. Stedet kan absolutt anbefales. Vi avslutter bryggeribesøket med gode øl fra baren inne i bryggeriet.

Trikken bringer oss tilbake til sentrum, og puben Pod Latarniami (under gatelyktene) får besøk av en glad guttegjeng. Ender opp på Doctors' Bar før vi legger oss etter 20.000 skritt.

Fredag 29.: Jon har funnet byen 
Holy Trinity Church Of Peace
Świdnica (grunnlagt 1267) som står på UNESCOs verdensarvliste, og som ligger en times togtur fra Wroclaw. Alltid utflukt på våre turer, og som oftest med tog. Vi går av toget i 
Świdnica kl. 10:50. Første stopp på vår tur er Holy Trinity Church of Peace bygget ca. 1656, og som er den største kirken i Europa laget av tre. Imponerende byggverk som også har fått donasjon fra den norske stat.

Rusletur opp til sentrum og det er tid til noe å drikke ute i det fine været. Utrolig hvor godt en litt fyldig pils kan smake. Servitøren er i det lekne humøret og aner vel en god fortjeneste fra den norske gjengen. Han greier også å overbevise oss om at det er på Garage Whisky & Bar vi bør spise lunch. Noe vi ikke angret på, maten var meget god.  

DSR 2003 deltagere og vinnere
Denne fredagen er også satt av til quiz og årets DSR (Den Store Rockeprøven) med undertittelen Norsk på Norsk. Norske artister med norsk tekst. Pubverten er mer enn fornøyd med oss, så han tilbyr et helt rom inne hvor vi kan gjennomføre konkurransen. Tre lag er klare, Porsgrunn-gutta, Åsgårdstrand-gutta og Røkla (burde kanskje hatt navnet Rått-parti). Det åpnet veldig jevnt, men Røkla dro snart i fra og vinner en grei seier. Vi gratulerer Arild og Jon med nok en eksklusiv vinnerkopp, men godt kjempa av alle.

Tilbake i Wroclaw ca. 18 etter en flott tur til Świdnica. Må si Polen har mye flott å by på. Vi rusler litt rundt i byen og ender opp på AleBowar. Her vet vi hva vi får, godt øl og god italiensk pizza. Noen går for full pakke før vi vender nesa hjemover til Scandic og puta. Åi, dette var litt av en fin dag.

Lørdag 30.: Etter frokost blir vi hentet av maxi-taxi bestillt av hotellet. Halv pris av hva vi betalt når vi tok drosje fra flyplassen. Lander på Torp ca. kl. 15 etter nok en vellyket guttetur. Takk til alle for en flott tur.

Alle bilder Oddik, unntatt Wroclaw byvåpen.



Spillelister DSR 2023 : Spotify     Tidal     Qobuz     YouTube

  • Låt - Artist - Album
  1. Du Vet Hvem Jeg Er - Sidsel Endresen - Cohen På Norsk (1993)
  2. Gatelangs - Raga Rockers - Rock 'N' Roll Party (1990)
  3. Aldri Stol På En Fyllik - Trond Granlund - Sanger jeg lærte av Jokke  (2022)
  4. Tango - Can Can - En Lek i forhold  (1984)
  5. Splitter Pine - Ole Paus - Den Store Norske Sangboka  (2007)
  6. Englefjes - DumDum Boys - Pstereo  (1990)
  7. Englevakt - Stavangerensemblet - Knappar Og Glansbilder  (1984)
  8. Sjømannsvals - Odd Børretzen og Lars Martin Myhre - Noen ganger er det all right (1995)
  9. Blymandag Blues - Arild Nyquist - I sans og samling  (1999)
  10. Sundre city - Stein Torleif Bjella - Øvre Ål Toneakademi  (2020)
  11. Dr. Mowinckel - Kaizers Orchestra - Ompa Til Du Dør  (2001)
  12. Je Åt Opp Rånan Min - Vazelina Bilopphøggers - Fem Fyrer Med Ved  (1984)
  13. Dødelige drifter - The Aller Værste - Materialtretthet  (1980)
  14. Alfabetet - Dronning Mauds Land - Smelter på tungen  (1997)
  15. Jørgen Hattemaker - Bjørn Eidsvåg - Med Blanke Ark  (1990)
  16. Annerledeslandet - Tommy Tokyo / De Bipolare - Blant fiender og venner  (2016)
  17. Nattens Sønner - Klovner i Kamp - Bjølsen Hospital  (2001)
  18. Fem På Tolv - Saft - Saft 1971 - 1996  (2007)
  19. Pene biler brenner penere - Lars Vaular - Vintage Velour  (2023)
  20. Spurv På en Snor - Kirsten Bråten Berg - Cohen På Norsk  (1990)
  21. Bananfluer Overalt - Jaga Jazzist - One-Armed Bandit  (2010)
  22. Snakkes - Valkyrien Allstars - Slutte og Byne  (2020)
  23. Dødsbo - Øystein Sunde - Bestefar  (2016)
  24. Min elsk - Hekla Stålstrenga - Ventetid  (2016)
  25. Få'kke Sove - Notodden Blues Band - 3670 Notodden  (1993)
  26. Ned Til Mississippi - Kåre Virud Band - Ild Og Vann  (2005)
  27. Fløtt Deg - Marius Müller - Er'e så nøye 'a?  (1982)
  28. Fortell - Seigmen - Total  (1994)
  29. Klister Kafe - Jan Eggum - Heksedans  (1977)
  30. Gammel mann - Morten Abel - Bare prøv deg, sjelefred  (2021)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar