Haag 18 - 21 oktober 2018

Haag byvåpen

Haag (Den Haag) er den tredje største byen i Nederland, og var målet for årets guttetur. I Haag finnes regjering og parlament i tillegg til kongehuset. Kanskje den viktigste byen i Nederland selv om Amsterdam er landets hovedstad.

Byen ble grunnlagt i 1248 av Vilhelm II (greve av Holland og konge i Tyskland). Ønsker du flere historiske tilbakeblikk i fra Haag kan du trykke her.

Torsdag 18 oktober


Schiphol
Vi reiste med KLM fra Torp kl. 16:25 i flott høstvær med kurs for Amsterdam og Schiphol. Utmerket service på turen nedover med gratis mat og drikke. Landet i rute og tok toget direkte fra flyplassen til Haag, en drøy halvtimes tur i et overfylt tog.

Ca. kl. 19:15 sjekket vi inn på Hotellet Holiday Inn Express midt i sentrum. Nærmeste nabo er torvet Plein med mange spise- og drikkesteder. I første omgang unngår vi Plein og begir oss ut på eventyr. 

Etter litt trasking i dette flotte området av Haag er tiden inne til å få oss litt mat og drikke. Takk til Bjørn og Jon som har gjort research på forhånd. I Grote Markt 25 ligger mikropuben Hoender en Hop. Innertier med god mat og godt hjemmebrygga øl. Koser oss her før vi rusler videre og ender opp på Café Restaurant Rootz (Grote Marktstraat 14). Flott sted med et voldsomt utvalg i mikrobrygget øl. Her blir vi til litt etter kl. 23:00 og ender opp på Plein hvor vi tar en siste lesk. Det er stappfullt de fleste stedene her rundt torvet og det på en torsdag kveld. Hotellet ligger rett rundt hjørnet og når vi setter nesa hjemover blir vi akkompagnert av ungdommer som synger av full hals til ABBA, som spilles på det mest populære utestedet. Natta finner oss litt etter midnatt. 

Fredag 19 oktober


Binnenhof
Kontinental frokost på Hotellet kl 08:30. 9:30 er vi ute på gata for å starte dagens utforsking av Den Haag. Formiddagens mål er museet Gemeente Museum som ligger i Stadhouderslaan 41, men først skal vi se oss omkring i Binnenhof med parlamentet Staten Generaal. Flott område rett i nærheten av hotellet.

Det første som møter oss er et pressekorps som venter på en kvinnelig statsråd i forbindelse med ministermøte som er hver fredag. Når statsråden kommer stormer pressen til, mens vi går videre for å se på disse flotte bygningene. Ganske avslappet atmosfære her inne i området ved Binnenhof.

Det tar oss ca. 1,5 timer fra vi starter etter frokost  å komme fram til Gemeente Museum. På vår vei passerer vi kanalen Verversingskanaal. Ute i kanalen sitter en stor Hegre, men den later til å ikke bry seg om oss. Museet ligger i området Scheveningen.

Inne i museet henger vi fra oss jakker og kjøper billetter av en dame som kan et norsk ord, nemlig knekkebrød. Oppstår litt morsomheter rundt dette og  stemningen er god. 


Jan Toorop, Trio fleuri (1886)
Vi opplever mye forskjellig kunst her inne, blant annet Van Gogh (1853-1890) og Jan Toorop (1858-1928).  Begge nederlandske malere og Toorop er nytt bekjentskap for oss. Mange moderne og dristige installasjoner her, men også brukskunst, instrumenter og inventar fra blant annet det fjerne østen. Artig å ta seg en rundtur på Gemeente Museum til en pris av 15 euro.

Havet kaller, det vil si vi ønsker å komme oss ut til Scheveningen beach i godt og varmt høstvær, og med sol fra skyfri himmel. Det er litt for lang avstand til å kunne bruke beina, så vi kjøper dagskort og hopper på buss 61. Perfekt.

Et flott strandområde venter oss med en kjempepir som strekker seg ut i havet. De som har vært i Brighton sier at dette ligner. Første og beste strandbar, Peukie Beachclub, får besøk av åtte sultne nordmenn. Drikke og god mat hjelper godt på humøret. Klokka har akkurat passert 14:00 når vi begir oss ut på den enormt store stranda.


Scheveningen beach
Nede ved vannkanten finnes det en kunstinstallasjon i form av små og store sølvfargede badeballer som er festet i sanden. Flott og artig påfunn. Piren må selvsagt utforskes. Her kan du kjøre linebane fra tuppen av piren og inn til land. Bra fart på denne. For de som ønsker en større utfordring kunne man også utføre strikkhopp fra en kjempehøy kran ute på piren. Ingen som utfordret skjebnen med strikkhopp så lenge vi var der. Turen på piren ble avsluttet på øverste dekk med for noen to Mojito, og i følge sikre kilder, verdens beste.

Hoppet på trikken ved Kurhaus og dro i retning av hotellet. Gikk av ved Murphy's Law ca. kl. 17:00, en flott liten pub med adresse Doctor Kuyperstraat 7. Selv kaller de stedet for en Jazz & Biercafé. Mye godt håndverksøl her, og en aldeles liten favoritt ble nok vandeStreek og deres RISky Business (Russian Imperial Stout) på 13%.


Istana
Jonnemann har bestilt middag kl. 19:30 på den indonesiske restauranten Istana (Wagenstraat 71-73) som ligger i det kinesiske området av Haag, ikke langt fra hotellet. Det blir bestilt litt av alt, det vil si mange småretter som settes utover bordet. En av Jonnemanns spesialiteter. Kan trygt si at det ble en innertier, og terninger med seksere satt løst når måltidet var over. Hyggelige priser, flott atmosfære og kan trygt anbefales.

Etter en og en halv time med god indonesisk mat er vi atter ute på gata. Går innom Rootz og ender opp på Murphy's Law, hvor det er jam-session. Herlig svingende jazz serveres på dette lille vannhullet og det er helt fullt av folk som koser seg. Av musikerne imponerer han siste på tangenter aller mest. En lang dag er ferdig i tolvtida.

Lørdag 20 oktober


Torvet i Gouda
I titida er vi klare til å dra på en liten utflukt til byen Gouda, kjent for sin Goudaost. Billetter kjøpes og tog er vårt transportmiddel. Ikke lange togturen fra Haag til Gouda, ca. 25 min.  Det bor rundt 70.000 mennesker i Gouda som har Kongsberg som sin vennskapsby.

Som turister er vi ikke alene i Gouda. På torvet er det et yrende liv og lukt fra boder med store Goudaoster. Vi tar for oss litt smaksprøver og rusler rundt i denne trivelige småbyen. Markedet har ikke kun ost, men alt fra grønnsaker, frukt, brød, kjøtt og fisk selges. Mange flotte bygninger, blant annet finnes Nederlands lengste gotiske kirke her, Sint Janskerk. Andre flotte bygninger er det gamle rådhuset som ble bygget i perioden 1448 til 1450 og veiehuset Waag (1667) hvor varer ble veiet.

Lunch i form av tapas inntas i sola på torvet. Mye snadder her, og ost er jo en selvfølgelig ingrediens. Gode og mette reiser vi tilbake til Haag etter noen flotte timer i Gouda. Det må nevnes at vi reiste tilbake litt tidligere enn planlagt, da vi ikke fant et egnet vannhull til å avholde årets rockepøve. 


Vinnere DSR 2018 Jonnemann og Jon
Vinnere DSR 2018 (med vinnerkopper)
Tilbake i Haag i tre tida, og vi er på jakt etter et sted å avholde DSR 2018 (Den Store Rockeprøven). Har med Bose Mini II SoundLink (Bluetooth høyttaler) hvor konkurransens låter skal spilles. I den forbindelse er vi litt avhengig i å finne et sted vi ikke forstyrrer for mye. Været er såpass fint at vi kan være utendørs. Vi snubler over The Fiddler i Riviervismarkt 1, hvor det er et ledig hjørne utendørs. Midt i blinken, The Fiddler ser ut som en god gammeldags engelsk pub med eget mikrobryggeri og med over 200 forskjellige øl på flaske.

Konkurransen DSR 2018 (med emnet transportmiddel) settes igang, og en intens jakt på poengene begynner. Eksempel på spørsmål : Hvem hører vi ?, låten heter Car Thief og finnes på hvilket album fra 1989 ? Litt artig å observere at folk som går forbi nynner på låtene som blir spilt. Etter at konkurransens musikk eksempler er gjennomført trekker vi innendørs. Ble litt kaldt på slutten. Inne er det varmt og godt, og etter litt finpuss er deltagerne klare til å gjennomgå svarene. Imponerende gjennomføring av alle, men aller best var laget og duoen Jon og Jonnemann som blir årets vinnere av DSR. Redaksjonen gratulerer vinnerne og et troneskifte er faktum.

Våre gutter på Echt Squisito 
Middag på italienske Echt Squisito (Noordeinde 111), som er nr. 10 på lista til tripadvisor i Haag. God mat og drikke blir servert av en kelner med glimt i øyet og full av liv. Avsluttet kvelden på Murphy's Law, men i motsetningen til fredagen var vi nå nesten alene på Murphy's. Det kjekke med det var at vi, gutta gutta, fikk velge musikken som bartenderen spilte over anlegget. Ved midnatt er vi klare for senga etter en flott dag. I morgen venter hjemreisa.


Søndag 21 oktober

Ingen stress da flyet går mitt på dagen. God plass på toget, omfattende sikkerhetskontroll, behagelig flyreise hjem med KLM. Nok en vellykket gutta gutta tur er omme, og Haag er helt klart verdt et besøk, og ta gjerne en avstikker til ostebyen Gouda.


DSR 2018 spilleliste : Spotify og Tidal 

Skal du/dere prøve dere på DSR 2018 må dere bruke spillelista fra Spotify eller Tidal.

DSR Konkurransen

DSR fasiten

Bilder fra turen

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar