Colchester 27-31 oktober 2017

Colchesters elefanter viser vei på toppen av North Hill


Målet for årets guttetur er Colchester som ligger nord-øst for London i grevskapet Essex. Byen er Englands eldste, og vi må helt tilbake til romersk tid og år 43 for å finne opprinnelsen til Colchester.

Elefantsymbol i Colcheser
Du skal ikke ha vært lenge i Colchester før du legger merke til elefantsymbolene som dukker opp på forskjellige steder.  Det sies å være flere årsaker til at Colchester bruker elefanter som symbol.  Den første som brakte elefanten til området var den romerske generalen Aulus Plautius i år 43. Neste mann ut var George Sanger som hadde med seg 14 elefanter i sitt sirkus ca. 1880, og siden åpningen i 1963 har det vært elefanter i Colchester Zoo.  Så man antar at dette er noen av grunnene til at Colchester har trykket elefanten til sitt bryst.


Fredag 27. oktober

The George
Via NSB, Ryanair fra Torp til Stanstead og maxi-taxi til Colchester er vi  framme på hotellet vårt The George i High Street utpå ettermiddagen. Litt forsinket pga. en trafikkulykke på motorveien. 

Gamle, ærverdige The George har ennå deler av bygningen fra før 1494 intakt. Vi kan trygt skrive under på at dette er et hotell som oser av gammel atmosfære. Gulvene knirker og ingen vinkel er rett. For oss er dette helt greit, det viktigste er at hotellets sjel er intakt. Prisen er også meget fordelaktig til tross for at vi bor midt i sentrum.
Reservert John B.
Jonnemann har bestilt bord på Three Wise Monkeys, et steinkast fra hotellet. Dette er en moderne pub i fire etasjer med mikrobrygget øl både på fat og flaske. Vi får æren av å sitte i andre etasje, hvor det er atskillig roligere enn i første. Vi koser oss med godt øl og god mat, og det er heller ikke noe å utsette på servicen. Ca. 21:30 lokal tid forlater vi Three Wise Monkeys for å oppleve live music på puben The Bull.
Jam-session på The Bull

Oksen ligger i Crouch Street ikke veldig langt i fra High Street. Her er det musikk fra to scener og mye folk. På den ene scenen er det jam-session hvor musikerne som ønsker å spille skriver seg opp på en tavle. Her er det blues og bluesrelatert musikk som gjelder. Moro og fullt trøkk fra scenen. Noen kaster seg også ut på gulvet foran musikerne med dansetendenser, folk morer seg. Trivelig her. 

På hovedscenen er det brit-pop og allsang fra publikum. Høy party faktor, men bra dette også. Før vi forlater The Bull tar vi en siste tur innom blues-scenen. Så bærer det ut i kveldsmørket for å finne en pub med real ale og litt tilbakelent stemning.


Queen Street Brewhouse
I Queen St. 7 finner vi den flotte puben Queen Street Brewhouse som reklamerer med Craft Beer and More. Queens er en liten, intim og hjemmekoselig pub som har spesialisert seg på import av Belgisk øl både på tapp og flaske. De har Trappistes Rochefort 6, 8 og 10 på flaske, det kan vi like. Innerst i lokalet sitter også en Ry Cooder inspirert musiker og spiller slide på akustisk gitar, flott. En herlig pub hvor det er lett å komme i kontakt med folk. Jon kommer i snakk med Domingo fra Barcelona som hadde vokst opp på La Gomera, den minste av Kanariøyene. Han er full av beundring over at Jon har besøkt hans øy. Det skinte også igjennom at han etter 15 år i Barcelona var for løsrivelse av Catalonia. 

Etter en god stund på Queens rusler vi hjem til The George for å få oss litt søvn. Det har vært en lang og begivenhetsrik dag, og i de kommende dager venter nye eventyr.


Lørdag 28. oktober


Colchester Castle
Tradisjonen tro starter vi med frokost på hotellet, full engelsk med egg, bacon, bønner og pølse. Tung sikringskost, og med denne i magen er vi godt forberedt til å utforske Colchesters indre sirkel.

Rett i nærheten av hotellet ligger Castle Park hvor vi starter dagens tur. Ved  inngangsporten ligger Colchester Castle som ble påbegynt i perioden 1069 til 1076 etter ordre fra William the Conqueror. Byggingen ble stoppet rundt 1080 pga. vikinger som var på tokt. Borgen ble ferdig i 1100. 

En flott park med mange store og for oss eksotiske trær. Elven Colne går også igjennom parken. Det kryr av ekorn, men et helt annet slag enn det vi ser i Norge. Større og litt gråere i pelsen enn sine norske slektninger. Været er upåklagelig, sol og mildt. Det blir en herlig tur gjennom parken, og på vår vei opplever vi også et gigant telt som skal huse årets tyske oktoberfestival i Colchester. Litt rart at engelskmennene også har hengt seg på denne tradisjonen, men det er vel penga som rår her også. Må sies at de lokale pubene ikke akkurat var overbegeistret.


Balkerne Gate
Ute av parken, nærmere bestemt i East Hill, kommer vi til restene av den gamle romerske bymuren som ble bygget fra 65 til 80. Her går vi igjennom Balkerne Gate som er den første og mest komplette inngangsporten fra romertiden i hele UK.

Rett i nærheten av Balkerne Gate ligger også det gedigne vanntårnet Jumbo Water Tower (1883), som rager 34 meter over bakken og består av 1.200.000 mursteiner. Klengenavnet Jumbo fikk tårnet etter en av elefantene i Colchester Zoo.The Fat Cat
Vi rusler videre langs bymuren og har planer om en tur innom puben The Fat Cat som ligger i 65 Butt Road og som har slagordet Free Mouse, hva de nå mener med det. Litt lange i maska oppdager vi at Fat Cat er stengt. Men lykken er på vår side, i det vi er i ferd med å forlate stedet, dukker eieren opp fra nabohuset som troll i eske og åpner for oss. Herlig.

The Fat Cat er et ordentlig Free House med både eget brygg og øl importert fra utlandet.  Veldig hyggelig betjening og god stemning på puben etterhvert. Lett å komme i kontakt med folk og det viser seg at noen er supportere av Colchester United FC (league two), som skal spille kamp mot Crewe Alexandra kl. 15:00. Fire av våre gutter skal også på kampen, så nå går praten livlig. En av supporterne bestiller Scotch Egg, en rett vi aldri har sett før. Vi vil også prøve, men så kommer kokken og sier dessverre ikke mere Scotch Egg igjen. Synd.


Scotch Egg
Arild, Jan, og Jonnemann er klar for fotball og må forlate oss for å forberede seg til kamp på Colchester Community Stadium. Nick ble syk og måtte dessverre passe på rommet resten av dagen. Vi andre tre, Bjørn, Jon og Oddik blir litt til på Fat Cat, for så å komme seg videre til puben New Inn. Nok en hjemmekoselig pub hvor bikkja også er tilstede. Best av alt, de har Scotch Egg. Retten består av et nesten hardkokt egg omgitt av kjøttfarse som har blitt rullet i strøkavring og frityrstekt. Til retten fikk vi servert en god salat. Spennende og vi likte det. Vi rekker også en tur innom The Odd One Out, nok en koselig pub med fyr på peisen og flott navn.

Etter en stund på The Odd One Out rusler vi tilbake til hotellet for å forberede oss til kveldens middag, som er bestilt på restauranten The Green Room på North Hill Hotel. Fornøyde gutter har også kommet tilbake fra fotballkamp, hjemmeseier 3-1 til CU FC. Crewe Alexandra yppet seg til å begynne med og tok ledelsen ved Jordan Bowery etter 22 minutter, men Colchester United kom fryktelig tilbake etter scoringer av Mikael Mandron (39', 71') og Tom Eastman (60').


Gutta med spanderbuksene.
Herlig middag på The Green Room, og enda herligere ble den når Arild og Bjørn spanderte. Anledningen var at begge fyller rundt år denne høsten. Plutselig ble de litt dyrere vinene på menyen interessante, og ekte champagne til desserten gjorde oss i veldig godt humør. Takk til Arild og Bjørn for et utmerket måltid i svært så trivelige omgivelser. Veldig hjemmekoselig på The Green Room.

Denne flotte dagen og kvelden ble avsluttet med en tur innom stampuben Queen Street Brewhose. På hjemveien var High Street full av folk som feiret Halloween. Engelskmennene har uten tvil kommet et godt stykke videre i forhold til den norske feiringen av denne opprinnelige keltiske tradisjonen.    


Søndag 29. oktober


West Mersea
Søndag er dagen for å ta en tur ut til havet, nærmere bestemt West Mersea på Mersea Island sør øst for Colchester. Vi tar bussen rett på utsiden av hotellet. Bussturen er beregnet til ca. 40 min. og er innom flere små steder på vei til West Mersea. Vi legger merke til at mange hus har solcellepanel på taket. 

Bussens siste holdeplass er i High Street West Mersea, hvor vi går av, rett ved kirken St. Peter and St. Paul. Vi hadde nok ventet oss et litt større sentrum. Men vi er jo kommet for å se havet, så vi rusler nedover Coast Road, og mener vi kan lukte saltvann.  Etter noen hundre meter er vi nede på stranda. Det er lavvann og mange båter ligger trygt på land.  Noen av disse er store og fungerer som permanente boliger. Mye kreativitet her.


Husbåt
Liten aktivitet her på denne årstiden, og de fleste seilbåtene ligger i opplag på land for vinteren.  Sikkert mye god sjømat på West Mersea Oyster Bar som vi går forbi. The Coast Inn ser ut til å være en fin pub, men er stengt. Vi bestemmer oss for å dra tilbake til Colchester siden det er ganske så dødt her. Rekker kaffe, kake og resten av øl-lageret til kafeen ved bussholdeplassen. Hyggelig og bra service her. Skal man ta en tur til West Mersea er nok sommeren å foretrekke, men uansett fikk vi luftet oss og sett hvordan det ser ut ved havet i Essex.

Tilbake i Colchester er vil klare for mat  og quizen Den Store Rockeprøven 2017 (DSR 2017). Siden vi hadde god erfaring med The Fat Cat, så vender vi tilbake hit.  Først øl og mat. Nesten alle velger den tradisjonelle britiske retten Sunday Roast med lammekjøtt, nydelig. Her er et lite utdrag fra teksten til flotte Lazy Day med The Moody Blues fra albumet On The Threshold Of A Dream (1969). 


Lazy day, Sunday afternoon,
Like to get your feet up, watch T.V.
Sunday Roast is something good to eat,
Must be lamb today 'cause beef was last week.


Glade vinnere av DSR 2017
Denne søndags ettermiddagen er vi ikke alene, de fleste bord er opptatt og det er høy stemning i puben. Gutta gjør seg klare til DSR 2017 med undertittel Filmene og Musikken. Undertegnende har prøvd å dele inn i tre jevne lag, med to på hvert lag.  Tror jeg traff blink for dette ble uhyre jevnt. Vinnerne Arild og Nick fikk 86 poeng av 117, tett fulgt av Jon og Jonnemann kun to poeng bak. Bjørn og Jan på bronseplass var heller ikke langt unna. DSR 2017 kan du prøve selv og fasiten finner du også nederst på sida.
Pizza Luna Rossa
Det har blitt kveld når vi forlater The Fat Cat, og i 8. Church Street finner vi pizza restauranten Luna Rossa. Deilig med ekte italiensk pizza fra steinovn, anbefaler stedet.  Etter Luna går vi innom The Bull, Three Wise Monkeys og avslutter på stampubben Queens. Fantastisk fin dag. 


Mandag 30. oktober

Buss 62 Wivenhoe
Henting på hotellet er ikke før kl. 15:00, så etter anbefaling fra  kjentfolk på The Fat Cat er vi klare til å besøke Wivenhoe, en forstad til Colchester ut mot havet. Jan og undertegnede bestemmer seg for å ta buss nr. 62, resten av gutta tar de berømte hestene, ordentlig sprekinger. 

Bussgutta rekker en flott tur i Castle Park før de setter seg på den to etasjers grønne bussen til Wivenhoe (ca. 7000 innb.). Flott busstur med krem utsikt. Vi kjører gjennom University Of Essex med sine ca. 15.000 studenter. Stort område med masse byggevirksomhet. Apostelenes hester følger en gangsti langs elva Colne som munner ut i Wivenhoe.
Black Buoy
Wivenhoe er et lite, men sjarmerende sted. Vi  møter de andre gutta på puben Black Buoy. Koser oss ute i bakgården med en øl. Inne i den flotte puben er det mange landsbyboere av den litt eldre garde.  Her utføres forskjellige aktiviteter, og det ser ut til at folk riktig koser seg.  Nede ved havnen rekker vi en lesk til på puben Rose and Crown, før bussen tar oss tilbake til Colchester. Her blir det en matbit på hotellet i form av Fish and Chips og en George Burger før maxi-taxien kjører oss til Stanstead.

Lander på Gardemoen i rute, tar toget til Vestfold og nok en vellykket gutta gutta tur er over. Takker alle, Arild, Bjørn, Jan, Jon, Jonnemann og Nick for en fin tur, og neste gang må Arve sørge for at jobben ikke hindrer han i å bli med. Du var savnet. 

Oddik

Her kan du prøve Den Store Rockeprøven 2017

Her er Den Store Rockeprøven FASITEN 

Her er spillelisten til DSR 2017 på Spotify og Tidal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar