Brussel byvåpen |
Endelig skulle Jon bli hørt i det årets guttetur var lagt til Belgia og EUs hovedstad. Alle våre foregående musikkturer har gått til de britiske øyer, og det hele startet med Glasgow i 2004, så man kan trygt si at det var ok med en forandring.
Utsikt fra rommet, Rådhuset på Grand-Place |
Denne gang går turen fra are sia, det vil si Rygge og Ryanair. Veldig grei flytur, og vi ankommer Brussel S. Charleroi kl. 12:45. Litt fram og tilbake før reiseleder Jonnemann finner vår sjåfør, som skal bringe oss til Brussel sentrum. Ingen skrubbing på den kar´n, og han bringer oss trygt og raskt til Aris Hotell, kun et steinkast fra Grand-Place. Tror han fikk greit betalt siden han tok hver og en i hånda etter betaling.
Håndkofferter ble lagret på hotellet, da rommene ikke var klare. Så bar det ut av hotelldøra og til første og beste spisested. Raphael fikk besøk av åtte tørste og sultne nordmenn. Ikke noe topp sted dette, men vi fikk utført våre mest prekære behov. Forresten, de som hadde valgt Belgias spesialitet Moules med Pommes Frites var meget fornøyde. Det var heller ikke noe å utsette på drikkevarene av type øl, heretter kalt belgiske godsaker.
Manneken Pis |
Jon hadde plukket ut et titalls puber som skulle besøkes, og først ut var Poechenellekelder som vi finner via Grand-Place og rett i nærheten av artigkaren Manneken Pis. Eksakt adresse er 5 Rue du Chene. Man blir fort overveldet av stemningen og interiøret i Poechenellekelder. Innvendig er dette stedet som et museum fylt opp med antikke møbler og gjenstander. Personalet er meget hyggelige og utvalget i belgiske godsaker er rett og slett fantastisk. Diverse trappister, gode blonde osv. Jeg fant en stout ved navn Stouterik som jeg likte veldig godt, den var heller ikke så sterk, 4,5 ABV.
Poechenellekelder |
Noen hadde nå fått nok og fant senga på hotellet, men vi som ikke ga oss fikk valuta for pengene på Au Brasseur, hvor det ble spilt masse god musikk. Servicen var upåklagelig og personalet hadde glimt i øyet. En av servitørene slo til med å ta på seg Village People uniformslue og solbriller idet låta Y.M.C.A. braket løs. Så var det natta.
Fredag 14.9
Dyp konsentrasjon, Jonnemann, Bjørn og Jan på MIM |
Frokost
kl. 09:00,
spreke guttær. Dette er dagen for museum, guidet øl-tur og live-musikk. Vi
begynner i nevnte rekkefølge, for turen med belgiske godsaker starter først kl.
14:00. Siden museene Musee des Instruments de Musique (MIM) og Musée
Modern Museum lå ved siden av hverandre delte vi oss i to, dvs. fire på hvert
museum. På MIM var det gamle instrumenter i alle fasonger og fra alle
verdensdeler. Vi ble utstyrt med hodetelefoner og mottaker som gav oss musikk
med de fleste instrumentene. Flott og spennende. De som besøkte Musée Modern var også
godt fornøyd. Etter museumsturen gikk ferden til EU hovedkvarteret, måtte jo få
med oss det. Deretter bar det opp til Triumfbuen
i Jubelpark/Parc De La Cinquantenaire som
er et enormt monument bygd under Leopold II. Undergrunnen fikk oss tilbake til
hotellet.
Vår guide |
Cantillon, servering av Lambic fra mugge |
Kl. 14:00 var vi klare for guidet øl-tur. Laget som skulle på tur med vår utmerkede mannlige guide Cesar, var 12 nordmenn, herav en kvinnelig deltaker, et engelsk par og en spanjol. Første stopp var Au Bon Vieux Temps, en meget stilfull pub. Her fikk vi vår første øl, en trappist. Trappist betyr at ølet er brygget i kloster av munker som tilhører trappistordenen. Vår mann begynte deretter å fortelle oss om ølets hemmeligheter, og vi lærte fort gjærets store betydning for ølets smak. Dette var antagelig nytt for de fleste. Ferden videre gikk mot turens hovedattraksjon, nemlig mikrobryggeriet Cantillon som også er en familiebedrift som startet opp i 1900. Cantillon brygger utelukkende
øl-typen Lambic, i Norge kalles dette ølet for surøl. Vi fikk se og høre om hele produksjonsprosessen, meget interessant. Smaksprøver ble det jo selvfølgelig også. Var det godt, jo det kan selvfølgelig diskuteres, men at det var spesielt det kan vi være enige om. Tror også de fleste kjøpte med seg en t-skjorte fra Cantillon. Turen ble avsluttet på puben Moder Lambic, hvor jeg fikk meg en meget god belgisk stout. Denne turen kan trygt anbefales.
Husbandet, startet og avsluttet jam-session |
Middag på Le Publico (Rue des Chartreux 32 Temple) etter anbefaling fra vår spanske venn fra øl-turen. Her var det meget god mat, hyggelig personale og slettes ikke dyrt. Et meget vellykket måltid. Spanjolen hadde også visket Nick i øret noe om en jam-session i nærheten, så dit dro vi etter middagen. Skulle vise seg å være et lurt trekk. Mange flinke musikere og en herlig stemning. Vi var innom flere sjangere i løpet av kvelden, klassisk rock'n roll, reggae, soul, afrikanske toner, grensen til rockabilly osv. Vi gir oss ikke før klokka er to og er i seng ca. tre, måtte jo ha en kebab før vi la oss.
Lørdag 15.9
En lokal godsak |
Vi er klare for utflukt, og denne gang går turen med tog til Brugge som ligger ute ved kysten i Vest-Flandern. To etasjers tog også i Belgia, og vi setter oss oppe for maksimal utsikt. Landskapet som farer forbi er flatt og likt det vi finner i Danmark, og etter ca. en time ankommer vi Brugge. Jernbanestasjonen ligger rett ved Brugges middelalderske gamleby, og det passer oss perfekt. Gangveien inn til byen går langs en idyllisk kanal i et parklignende område. Vel inne i gamlebyen med brostein i gatene er vi klare for dagens første leskedrikk. Det blir en lokal øl på de fleste av oss. Sola titter fram, og livet er herlig. Vi lar oss underholde og legger spesielt merke til hestedrosjene som gjør sitt beste for å tilfredsstille turistene.
Idylliske Brugge |
Golden Carolus |
Tilbake i Brussel i 18:00 tida og klare for pub. Vi likte oss såpass godt på Poechenellekelder at vi finner veien tilbake hit. Litt merkelig at det er ledige bord her, til tross for at vi er rett i nærheten av turistmagneten Manneken Pis. Utmerkede øl her, og fire av oss lar oss friste av en Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw, hele 12 år gammel til den nette sum av kr. 600 for 0,75 l. Vi lurte på om denne var god, og da fikk vi til svar at det var den ikke, nei den var eksepsjonell. Hvordan var smaken, jo som en meget god portvin var det en som sa. Var den verdt prisen, nei antagelig ikke, men var det morsomt, ja utvilsomt. Korken var av typen vinkork og forseglet med jerntråd som på en champagneflaske. Fargen var rustrød og selvfølgelig ikke helt klart. Bunnfallet smakte forøvrig utmerket. Ingen øl du kan drikke mengder av, men et morsomt eksperiment.
Arve fyller rundt år 25 september og i den anledning spanderer han kveldens middag. De fleste velger sjømat og det smakte godt. Takk til Arve som kan vente seg en aldri så liten gjengjeldelse fra oss.
Før vi gikk til køys rakk vi også en tur innom A l'Imaige Nostre-Dame, hvor noen fikk smakt på en Trappist Westvletern 12 uten etikett, årets øl 2013. Da venter en natts søvn før turen går hjemover.
Søndag 16.9
Ingen skulle tro at det var søndag, for i gatene på utsiden av hotellet er det et folkeliv som på en vanlig hverdag. Tydelig at dette er dagen da mange av
Sykkelbyen Brussel |
Hjemturen med drosje og Ryan gikk greit. Takk til alle for en strålende tur og da gjenstår bare det store spørsmålet, hvor går turen i 2014 ?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar